Предизвикателствата пред следващия папа
Предизвикателствата пред следващия папа / снимка: Reuters

Оттеглянето на папа Бенедикт XVI на 28 февруари ще завещае на наследника му огромен списък с проблеми за изкореняване, вариращи от блудства до пране на пари, вътрешни препирни и набиращ сила секуларизъм в Европа.

Ето списък с ключовите проблеми, с които бъдещият първосвещеник ще се сблъска:

Сексуални злоупотреби

След разкритията, че свещеници блудствали с деца в Европа и Съединените щати, германецът се извини за ролята на църквата. Но мнозина искат да видят виновниците изправени пред съда.

Прането на пари във Ватикана

Опетнена, че извършвала мрачни финансови сделки и поддържала отношения с мафията, Ватиканската банка обеща да засили усилията за борба с прането на пари. Бившият й ръководител бе уволнен през май м.г., но негов наследник все още липсва.

Хомосексуалните и гей браковете

Това е един от най-ключовите за Ватикана въпроси. Макар че осъждаше насилието срещу гейовете, Бенедикт отказваше да се отърси от ученията на църквата за традиционното семейство, бащата, майката и децата.

Тайните и интригите

Погълнат от изследванията си, папа Бенедикт не успя да поеме пълен контрол или реформира Курията - тайния и влиятелен управленски орган на църквата. Доминираният от италиански духовници орган е ключът към папството, тъй като е способен да се намесва в решенията на първосвещеника и да запазва статуквото.

Жените и ергенството при свещениците

Призивите от самопровъзгласили се свещеници да се сложи край на безбрачието и да се приемат жени в духовенството бяха отхвърлени от Бенедикт като егоистични. Той настоя, че църквата няма Божията власт да ръкополага жени и заяви, че безбрачието има централна роля в духовенството.

Абортите

Бенедикт настояваше, че Ватикана има "дълг" да защитава "основните човешки ценности". Той определяше опитите да се "избират хора и изключват други от човечеството" като крайно неморални. През 2010 той назначи на висок пост канадския кардинал Марк Уле, който бе заявил, че абортът е "морално престъпление" дори при случаи на изнасилване. (БГНЕС)