Преди Деня на благодарността Обама призова Америка да приема бежанци
Преди Деня на благодарността Обама призова Америка да приема бежанци / снимки: Guliver/Getty Images

В традиционното си обръщение по случай Деня на благодарността американският президент Барак Обама сравни днешните бежанци с пилигримите, дошли в Америка преди векове, и призова сънародниците си да приемат мигранти, предаде АФП.

„Близо четири века след като корабът „Мейфлауър” отплава за Америка, светът продължава да е пълен с пилигрими, мъже и жени, чието единствено желание е да получат шанс за по-добро и по-сигурност бъдеще за себе си и близките си”, посочи в комюнике Обама, имайки предвид кораба, с който през 1620 г. първите английски преселници стигнали до Новия свят.

Денят на благодарността, отбелязван в САЩ в последния четвъртък на ноември, днес е изключително семеен празник. За избягалите от гонения в Америка първи европейци обаче това бил ден, в който те благодарели на Бог за изобилната жътва.

„Бях трогнат от великодушието на американците, които ми изпратиха писма и имейли в последните седмици, предлагайки да подслонят в дома си бежанци, бягащи от жестокостите на групировката „Ислямска държава”, отбеляза президентът в седмичното си обръщение, разпространено от Белия дом.

Преди Деня на благодарността Обама призова Америка да приема бежанци
netinfo

Обама, който неспирно предупреждава да не се бъркат бежанците с терористите, е подложен на остри критики в страната си, след като обяви, че до края на 2016 г. САЩ ще приемат около 10 000 сирийци от общо 100 000 бежанци.

„Хората трябва да имат предвид, че нито един бежанец няма да мине през границите ни без да е бил подложен на най-щателни проверки за сигурност”, защити плана си Обама. Така беше преди атентатите в Париж, така е и сега, добави той.

Източник: БТА