Предават Караджич на Международния трибунал в Хага
Предават Караджич на Международния трибунал в Хага / снимкa: БГНЕС

Арестуваният лидер на босненските сърби Радован Караджич ще бъде предаден на Международния наказателен трибунал в Хага. Това заяви прокурорът по военните престъпления на Сърбия Владамир Вукчевич.

Караджич е бил разпитан, била е потвърдена неговата самоличност и той е получил обвинителния акт на Международния наказателен съд за бивша Югославия.

Радован Караджич е работил в частна белградска детска клиника като лекар под името Драган Дабич и се е занимавал с алтернативна медицина, каза Вукчевич. Документите на Караджич са били фалшиви. В лекарския кабинет, където е получавал заплата не са знаели самоличността му. 

През изминалите години той е участвал в много медицински симпозиуми. Занимавал се е с биоенергия.

През април в Нови Сад е участвал в акцията „Здрав живот, значи щастлив живот”. Караджич е представен като невропсихиатър от Белград. На снимките от симпозиума може да се види Караджич с променения си вид и имидж. Директорът на списание „Здрав живот” Драган Койч каза, че е публикувал научни статии на Радован Караджич под името Драган Дабич и много пъти е разговарял с него, без да подозира че това е бившият лидер на босненските сърби.

Акцията по задържането е проведена снощи, но е подготвяна дълго време. Следено е лице, за което се предполагало, че е участвало в мрежата за скриване на Караджич. Така е бил заловен босненският лидер, който е бил с напълно променен външен вид – с дълга боядисана коса и брада. Караджич свободно се е разхождал и не е правил опити да се скрие, защото е бил маскиран много убедително.

Магистратите не дават повече подробности, защото ще се прави реконструкция на движението на Караджич, което може да даде информация за още двама бегълци от списъка на Хагския съд.

С помощта на влиятелни приятели Радован Караджич през последните 12 месеци е пребивавал в Черна Гора, Република Сръбска и в България, където е почивал с фалшив паспорт, твърдят източници на сръбската полиция, цитирани от белградския вестник „Прес”. Според изданието в момента на арестуването Караджич е имал чанта с дрехи за море, фалшиви документи. На тайните служби обяснил, че пътува до хърватски курорт. 

Представителят на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин заяви, че ако Радован Караджич бъде изправен пред международен съд, западните държави също трябва да бъдат съдени заради бомбардировките над бивша Югославия през 1999 г., предаде Франс прес.

„Ако Караджич заслужава да бъде разследван в Хага, тогава до него на банката трябва да седят тези, които взеха решение да бъдат бомбардирани мирни граждани, които нямаха никаква вина, и бяха избивани при „демократизирането“ на Западните Балкани“, заяви Рогозин.

Радован Караджич се укрива от 1996 година. Той бе обвинен от Хагския съд през юли 1995 година в геноцид и престъпления срещу човечеството. След първите информации за арестуването на Караджич жителите на Сараево излязоха масово на улиците и започнаха да празнуват, а коли със знамена, клаксони и песни обикаляха босненската столица цяла нощ.