Преценяват степента на опасност от полоний 210
Преценяват степента на опасност от полоний 210 / netinfo

Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) преразглежда класацията си за степента на опасност на полоний 210 след смъртта на бившия руски таен агент Александър Литвиненко. Това съобщи дипломат, близък до агенцията във Виена, цитиран от Ройтерс.

Разговорите са неофициални, уточни дипломатът, пожелал анонимност. Досега никой не е обръщал истинско внимание на опасността от поглъщане на радиоактивното вещество, което е било класирано като "малко вероятно да бъде опасно", добави той. Европейски дипломат, акредитиран към МААЕ каза, че отравянето на Литвиненко може да бъде разгледано на заседание на агенцията в средата на февруари, посветено на ядрената безопасност.

Междувременно германският в. "Берлинер моргенпост" писа, че полицията е засякла телефонно обаждане от мобилния телефон на руския бизнесмен Дмитрий Ковтун до бившата му тъща, живееща близо до Хамбург. Техническите данни сочат, че обаждането е било от район близо до Берлин.

Ковтун, за който се смята, че се лекува от радиоактивна зараза в московска болница, беше замесен в разследването на смъртта на бившия руски шпионин във Великобритания. Хамбургската полиция стигнала за 90 минути до Берлин, за да огледа мястото, откъдето се предполага, че е осъществено телефонното обаждане. Вестникът не съобщава какво е намерено там, нито с какво превозно средство са пътували полицаите.