Празен стол прие Нобеловата награда за мир
Празен стол прие Нобеловата награда за мир / снимка: Reuters

В Осло символично бе връчена Нобеловата награда за мир в отсъствието на лауреата за 2010 г. китайския дисидент Лю Сяобо, който излежава 11-годишна присъда в Китай заради "противодържавна дейност". Той е един от авторите на "Харта 08", съдържаща призив за демократизиране на Китай. Китайските власти не разрешиха както на него, така и на членове на семейството му да присъстват на церемонията.

Веднага след пристигането на крал Харалд и кралица Сони в зданието на кметството в норвежката столица започна церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир. Председателят на Нобеловия комитет Турбьорн Ягланд постави наградата върху седалката на празен стол, на който би трябвало да седи Лю Сяобо. Над стола бе поставена огромна снимка на китайския дисидент.

В речта си на церемонията, цитирана от Ройтерс, председателят на норвежкия Нобелов комитет Турбьорн Ягланд заяви, че само фактът за отсъствието на лауреата или негови роднини "показва, че наградата е необходима и уместна". Той припомни за други случаи, когато удостоени с Нобеловата награда за мир не са били допуснати да си я получат. Той открои сред тях лауреата за 1935 г. Карл фон Осиецки. "Хитлер беше бесен и забрани на всички германци да получават каквато и да било Нобелова награда", каза норвежецът. Фон Осиецки не пристига в Осло и година по-късно умира. Председателят на норвежкия Нобелов комитет припомни и за гнева на Москва, когато Андрей Сахаров бе удостоен с приза за 1975 г., на когото бе попречено лично да го получи. Същото стана и с лауреатите за 1983 г. Лех Валенса и за 1991 г. Аун Сан Су Чжи, каза Ягланд.

"Разбира се целта на тези награди никога не е била да обидят някого. Намеренията на Нобеловия комитет винаги са били да кажат нещо за връзките между човешките права, демокрацията и мира. И е било важно да напомняме на света, че правата, на които широко се радваме сега, са извоювани от личности, които са поели големи рискове. Те са направили това за другите. Ето защо Лю Сяобо заслужава нашата подкрепа", посочи председателят на норвежкия Нобелов комитет Турбьорн Ягланд. Той добави, че нито един от членовете на комитета не се е срещал лично с Лю, но въпреки това всички от комитета усещат, че го познават. "Изучавахме го отблизо в продължение на дълъг период от време", каза в речта си Ягланд. Той подчерта, че възгледите на Лю Сяобо ще укрепят Китай в дългосрочен план и изказа на лауреата и на Китай "най-добри пожелания за години напред".

Актрисата Лив Улман прочете избрани пасажи от текстове на Лю Сяобо. "Аз нямам врагове и не тая вражда - нито към полицаите, които ме арестуваха, нито към съдиите, които ме осъдиха... Омразата разлага ума и съзнанието. Манталитетът на търсене на врагове отравя духа на нацията, унищожава нейната толерантност и спъва напредъка към свобода и демокрация", пише Лю Сяобо: "Няма нищо престъпно в онова, което сам направил. Но ако срещу мен бъдат повдигнати обвинения, аз няма да се оплаквам".

На церемонията присъстваха посланиците в Осло на 45 държави, китайски дисиденти и бивши белгийски премиери. Междувременно в Китай бяха спрени предаванията на Си Ен Ен, Би Би Си и на други световни телевизии, които я излъчваха директно.

Празен стол прие Нобеловата награда за мир
netinfo