Правозащитници скочиха срещу идеята за общоруски кодекс за облеклото
Правозащитници скочиха срещу идеята за общоруски кодекс за облеклото / Reuters

Правозащитници в Русия се обявиха против предложението на говорителя на Руската православна църква (РПЦ) да бъде създаден общоруски кодекс за облеклото на мъжете и жените, предаде Интерфакс.

Ръководителката на московската Хелзинкска група Людмила Алексиева окачестви като "глупост" това предложение и добави, че човек трябва да може да се облича, както пожелае. "После те ще кажат, че не е нужно жената да си черви устните", заяви пред Интерфакс правозащитничката.

Вчера шефът на синодалния отдел за връзки с обществеността протойерей Всеволод Чаплин заяви, че на мъжете и жените в Русия не им достигат скромност и сдържаност в облеклото. По тази причина е добра идея да бъде въведен общоруски кодекс за облеклото, каза протойереят, цитиран от БТА.

Чаплин не поясни какви да бъдат правилата, но Общоруското мюфтийство подкрепи предложението му. Председателят на изпълкома на мюфтийството Мохамедгали Хузин заяви, че родителите "в безсрамно разголващо одеяние, унижаващо всичко човешко", могат да научат децата си само на "разврат или особена субкултура с животински инстинкти". По думите на Хузин до началото на 90-те години в Русия се е спазвало приличие в начина на обличане.

Освен от Хузин предложението на говорителя на РПЦ бе подкрепено и от президента на Чечения Рамзан Кадиров.