Пратиха руски опозиционер в психиатрична клиника
Пратиха руски опозиционер в психиатрична клиника / netinfo

Руският опозиционер Артьом Басиров е бил изпратен принудително в психиатрична клиника преди планиран протест срещу правителството, заявиха днес негови привърженици, цитирани от Асошиейтед прес. 20-годишният Басиров бил задържан от двама полицаи в цивилно облекло и изпратен в психиатрична клиника на 23 ноември, ден преди планирана демонстрация, заяви Александър Аверин от опозиционната Националболшевишка партия.

Партията участва в коалицията "Другата Русия", която организира така наречените "маршове на несъгласните" из страната. Басиров участвал в изборите за местната законодателна власт като кандидат на "Другата Русия". Местна психиатрична комисия се съгласила с обвинението на полицията, че Басиров е нападнал момиче и заключила, че той страда от някаква душевна болест.

Според представител на Националболшевишката партия случаят на Басиров ще бъде преразгледан от друга психиатрична комисия в края на месеца. Това е поредният случай на принудително изпращане на журналисти или опозиционери в психиатрични клиники. Миналата седмица международната организация "Репортери без граници" съобщи, че журналистът Андрей Новиков е бил освободен след като прекара девет месеца в психиатрична клиника, припомня АП.