Пращат шведски министри на езикови курсове
Пращат шведски министри на езикови курсове / www.sxc.hu

Шведските министри ще посещават езикови курсове, за да усъвършенстват знанията си по английски и френски. Цялата шведска правителствена администрация ще премине курс по английски и френски език по предложение на премиера Фредрик Рейнфелд. Той се опасява, че слабата чуждоезикова подготовка на някои от министрите може да злепостави кралството, което ще поеме ротационното председателство на ЕС през втората половина на годината.

Според правителствени източници мярката се налага главно заради министрите на селското стопанство Ескил Ерландсон, на образованието Ларс Лейонбор и на интеграцията Ниамко Сабуни. По думите на служители, когато Сабуни говорила на среща в Брюксел, имала нужда от преводач от шведски на английски. "Много е неловко. Затова Рейнфелд иска да повиши езиковата подготовка. Той иска да подобри имиджа си преди предстоящите избори и се опасява, че министрите му ще го злепоставят", каза дипломат в Брюксел в интервю за шведски вестник. Рейнфелд иска да покаже съвременна Швеция в добра светлина, допълни той.

Аграрният министър Ерландсон ще посещава езиков курс и ще взема индивидуални уроци. "Първо трябва да науча специфичната терминология. Говоря английски, но не бих отказал помощ. Важното е да се разбираме и да взимаме правилни решения", смята Ерландсон.