Пращаме пожарникари в Гърция
Пращаме пожарникари в Гърция / снимка: БГНЕС
Български пожарникари да застъпят на дежурство в Северна Гърция, за да може гръцките екипи да съсредоточат усилията си в южната част на страната. Това е обсъдил премиерът Сергей Станишев в телефонен разговор с гръцкия министър-председател Костас Караманлис.

Страната ни е готова да окаже помощ на Гърция при справянето с бедственото положение при бушуващите през последните дни там безпрецедентни пожари. Това е заявил премиерът Сергей Станишев. Той е изрази съболезнования за жертвите и предложи медицинска помощ и екипи. Министър-председателят на Гърция благодари на българския си колега за изразената съпричастност и информира Сергей Станишев, че правителството полага всички усилия да овладее ситуацията.

Междувременно стана ясно, че гръцките власти не са потвърдили случай на задържан мъж от български произход за палеж в Гърция, съобщиха от Министерството на външните работи.

Българското посолство в Атина се е обърнало за информация към гръцката противопожарна служба след появилите се в гръцки медии публикации, че българин е сред разследваните по подозрение, че са предизвикали палежите в южната ни съседка. Според официалната позиция на противопожарната служба няма постъпила подобна информация.