Пясъчната буря в Китай достигна и до Тайван и Хонконг
Пясъчната буря в Китай достигна и до Тайван и Хонконг / снимка: Reuters

Пясъчна буря от Монголия отново удари китайската столица днес, съобщи ИТАР-ТАСС. Улиците бяха покрити със ситен пясък и Пекин заприлича на град в пустиня. Усещането за "пустинност" се подсилваше от необичайно малкото хора по улиците на града, посочва агенцията и допълва: „Прахът и пясъкът запушват дихателните пътища, предизвикват кашлица и астматични пристъпи".

По данни на китайските средства за информация, пясъчната буря, която започна в събота, е обхванала 16 китайски провинции с площ над 2 млн. кв.км и население над 270 милиона души. Вчера пясъчният фронт стигнал и до Шанхай, пише БТА.

Силно замърсяване на въздуха бе регистрирано и в Тайван и Хонконг, където въздушните маси донесоха облаци прах, съобщи ИТАР-ТАСС. По данни на еколозите концентрацията на прах в атмосферата достигнало 1700 микрограма на 1 куб.м въздух - рекордно ниво на замърсяване на острова. Мотоциклетисти и пешеходци потърсиха медицинска помощ поради инфекции на очите, силна кашлица и алергии.

Рекордно високо ниво на замърсяване на въздуха бе регистрирано и в района на Хонконг, на 2000 км южно от Пекин. Здравните служби препоръчаха на хората, страдащи от дихателни и сърдечно-съдови заболявания, да останат по домовете си. В училищата днес бяха отменени всички спортни занятия.