/ iStock/Getty Images
Пожарникари доброволци извършиха днес успешно сложна операция по изваждането на бухалче от дълбок кладенец в бивш замък в северния германски град Бад Зегеберг, предаде ДПА, като се позова на местната полиция.

Обезпокоени граждани подали вчера по обяд сигнал до полицията, че от кладенеца се чуват звуци, издавани от животно. Пристигналите на място спасители не видели първоначално следи от живо същество в 40-метровия кладенец. Със специален датчик било установено, че нивата на кислорода намаляват силно на няколко метра надолу в шахтата. Накрая пожарникарите забелязали птицата с бинокъл под светлината на силен прожектор.

Бухал достави писмо


Най напред доброволците от градската противопожарна служба спуснали тръба, подаваща кислород в дълбочина. Опитите бухалчето да бъде извадено с мрежа, в която била поставена храна като примамка, не довели до успех, затова се наложило един от пожарникарите да се спусне по въже надолу. Мъжът прибрал пернатото в торба, след което двамата били изтеглени на повърхността.

Птицата от вида евразийски бухал била предадена на персонала на резерват за нощни птици. Спасителната операция е продължила три часа и половина с участието на 20 души, съобщи ДПА.
БТА