пожар огън
пожар огън / iStock
„Наистина тежък“ горски пожар в североизточна Гърция, раздухван от силни ветрове, бушува за втори ден в неделя, причинявайки още евакуации, а властите издадоха предупреждения за изключителен риск от пожар за понеделник, предаде АФП.

„Пожарникарите, доброволците, армията, полицията и местните власти водят огромна битка с огъня в Александруполис“, каза министърът на гражданската защита и климатичната криза Василис Кикилиас. Той призова жителите да бъдат внимателни поради прогнозата за изключителна опасност от пожари в понеделник. „Прогнозната карта на риска от пожари за понеделник е в червено за Коринтия, полуостров Атика, Виотия, Аргоилда и остров Евия, каза той.

Пожарникарите са се борили с 53 горски пожара през предходните 24 часа. По отношение на големия горски пожар, който избухна рано в събота близо до Александруполис в североизточна Гърция, пожарната предупреди местните да се предпазят от задушливия дим, след като някои села бяха евакуирани като предпазна мярка.

Нов пожар избухна в гръцкия регион Маратон

Според последната информация горските пожари, раздухвани от силни ветрове, се движат по три основни фронта, като най-големият е югоизточно от село Лутрос. насочване към Монастираки и Дорико.

Говорителят на противопожарната бригада Янис Артопиос каза пред OPEN tv, че е в ход операция за предотвратяване на пожара да достигне до център за спасяване на животни близо до село Дорико с над 80 животни. Основна магистрала в района беше затворена от властите в неделя, което доведе до затварянето на граничния пункт между Турция и Гърция при Ипсала, според държавната телевизия ERT.
БГНЕС