Пожарите в Австралия взеха 200 жертви
Пожарите в Австралия взеха 200 жертви / снимкa: БГНЕС

Общо 200 души са загинали при пожарите, които опустошиха Австралия и се оказаха най-смъртоносните в историята на страната, показват нови данни, оповестени от полицията днес. До този момент се знаеше за 189 загинали.

 

Освен това 2000 къщи са били разрушени, а 450 000 хектара са изгорели. И днес, повече от две седмици след пожарите пожарникарите продължават да се борят с шест огнища в щата Виктория, които обаче са под контрол.

 

Австралийската полиция вече задържа двама души, заподозрени в умишлено предизвикване на единия от пожарите, които опустошиха Югоизточна Австралия.

 

Наказанието, предвидено за палеж, е затвор от две до 15 години, или 25 години, ако вследствие на него е била причинена смърт. Премиерът Кевин Ръд нарече предизвикването на пожари в Австралия "масово убийство".

 

Според финансовата компания "Стандарт енд пуърс" щетите от пожарите в Австралия могат да надвишат 2 милиарда долара. Оцелелите от пожарите се завърнаха в изгорелите градове и села, за да започнат наново живота си. Хората, които са запазили къщите си, предлагат подслон и помощ на загубилите домовете. Много обаче остават да живеят в палатки и каравани.

 

Трагедията е най-опустошителното природно бедствие в Австралия от 110 години насам. Предишните подобни пожари бяха през 1983 г., при които загинаха 75 души.