Пожарите в Австралия взеха 14 жертви
Пожарите в Австралия взеха 14 жертви / снимкa: БГНЕС

Най-малко 14 души са загинали в стихийните пожари, които бушуват тези дни в югоизточни райони на Австралия, съобщиха местни медии, цитирани от АП. По полицейски данни 14-те жертви са от няколко пожара в щата Виктория, но броят на загиналите може да се окаже над 40. Температурите, достигащи 47 градуса по Целзий, и силните ветрове разпространиха огнената стихия из три щата, като десетки пожарникари се бориха през цялата нощ с пламъците.

Ройтерс посочва, че настоящата "топлинна вълна" е рекордна за последните десетилетия и сериозно затруднява борбата със стихийните пожари в Австралия, посочва агенцията.

Над 160 хектара природен парк е обхванат от пламъци, които прескочили заградителните линии. Самолети и вертолети хвърлят "водни бомби" върху ограничени огнища пред фронта на пожарите, за да ограничат разпространението им. Високите температури намаляват ефективността на действията на противопожарните екипи.

Над сто жилищни сгради са погълнати от огъня, посочва Ройтерс. Но обстановката е изключително динамична и прави невъзможна оценката на причинените от пожарите щети, посочва Асошиейтед прес.

Десетки са пожарите в югоизточна Австралия. Най-малко 40 пожара бушуват в щата Нов Южен Уелс, а още по-голям брой са обхванали щатите Виктория и Южна Австралия. Повечето пожари са в паркове и други ненаселени места.

Повечето пожари са овладени от хиляди доброволни пожарникари. Други десетки хиляди огнеборци стоят в готовност. При нужда ще се включат самолети и хеликоптери за борба с пожари, заяви шефът на противопожарната служба на щата Нов Южен Уелс - Шейн Фицсимънс.
Пожарите в Австралия взеха 14 жертви
netinfo

Властите забраниха да се палят барбекюта по дворовете и да се ползват електроуреди във високорискови райони. Полицията подозира, че пожарът, избухнал в един от районите на Сидни е бил подпален умишлено. Пожарът изпепели няколко хектара от територията на национален парк. Експерти от противопожарните служби, цитирани от Ройтерс, твърдят, че поне половината от стихийните пожари в Австралия са предизвикани умишлено.

В същото време голям район в северната част на Австралия остава наводнен след няколко седмици проливни дъждове. Десетки души са преместени от наводнените си домове в спешни подслони. Наводненията са залели над 60 процента от щата Куинсланд - територия с площ колкото Испания. Няма данни за пострадали.