Пакистан пожар търговски център
Пакистан пожар търговски център / БГНЕС
Най-малко 11 души загинаха и 35 бяха ранени в събота при пожар в търговски център в Карачи, търговската столица на Пакистан, съобщиха официални лица. Над 60 души са били в търговския център, когато пожарът е избухнал на четвъртия етаж от 6-етажната сграда в южния пристанищен град.

„Нашите спасители отнесоха 11 трупа в болници досега“, каза Шахид Хюсеин, говорител на благотворителната организация Chippa, която управлява спасителна служба. Той каза, че 35 души са ранени, като седем от тях са в тежко състояние.

„Поне 40 души са спасени“, добави той.

Шабир Али, говорител на министерството на здравеопазването на провинцията потвърди броя на загиналите и броя на ранените. Хюсеин каза, че пожарът е започнал от късо съединение на генератор и се е разпространил, обхващайки два етажа на сградата.

Заради лошите закони за безопасност и негодните строителни норми, както и некачественото им прилагане пожарите в големи сгради са чести в Пакистан. През 2012 г. най-малко 250 работници загинаха във фабрика за облекло в град Балдия, западната част Карачи, когато пожарът изпепели съоръжението. Сградата не е имала противопожарна стълба.