Пожар в нощен клуб уби 109-ма в руския град Перм
Пожар в нощен клуб уби 109-ма в руския град Перм / Reuters

Най-малко 103-ма са загиналите при експлозия и пожар, причинени от фойерверки в нощен клуб в руския град Перм. В болница са приети 134 души с изгаряния втора степен и задушаване с въглероден окис.

Около 200 души, главно персонал на клуба "Куцият кон" и техни близки и роднини са отбелязвали осмата годишнина на заведението. Изстреляни са били фойерверки, един от тях е улучил пластмасов таван и е избухнал пожар. Хората изпаднали в паника, жертвите са починали от изгаряния или задушаване.

Собственикът на нощния Анатолий Зак е задържан и се очаква да му бъде определена мярката за неотклонение. Президентът Дмитрий Медведев поиска тежки наказания за собствениците на дискотеката, които са глобявани два пъти за неизпълнение на предписанията за противопожарна безопасност, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. В понеделник е трябвало да бъде извършена нова проверка.

Междувременно тече разпознаването на загиналите, вече е установена самоличността на десетима от тях. Медведев обяви 7 декември за ден на траур в Русия. Националните знамена ще бъдат свалени наполовина, а властите призоваха медиите да се въздържат от излъчване на развлекателни програми. В Перм траурът ще продължи три дни. Европейският съюз изрази съболезнования на семействата на загиналите в трагедията.

Пермските власти обявиха, че семействата на загиналите ще получат 100 000 рубли (близо 3300 долара). В града през следващите три дни са отменени всички спортни и увеселителни мероприятията. Списъкът с имената на загиналите и пострадалите при пожара е публикуван на сайта на пермската администрация, информира ИТАР-ТАСС.

Разследването веднага изключи възможността за терористичен акт. "Злополуката е причинена от нарушение на правилата за използване на пиротехнически материали", съобщи представител на разследващите.

След случилото се в Перм Генералната прокуратура поиска във всички региони да се провери безопасността на места, където се събират много хора.

Това е най-тежката подобна злополука при пожар в Русия за последните години, отбелязва Бъларската телеграфна агенция.

Трагедията активизира телефонните мошеници, които се опитват да спечелят от мъката на хората. Те започнаха да изпращат есемеси с призив за даряване на пари на пострадалите в пожара. Някои от измамниците атакуват хората и със съобщения, които уж идвали от техни роднини, които били в болница и молели за пари.

Пожар в нощен клуб уби 109ма в руския град Перм
netinfo