Повечето белгийци са против разширяването на ЕС
Повечето белгийци са против разширяването на ЕС / netinfo

Мнозинството от белгийците - 51 на сто, се обявяват против нови разширявания на Европейския съюз. Това сочат данните от последното проучване на общественото мнение в страните от ЕС.

Изследването, извършено по поръчка на Европейската комисия през октомври тази есен, установява също, че 61 на сто от гражданите на Белгия не приемат идеята Турция да стане част от Съюза.

По въпроса за приемането на България и Румъния в ЕС, което ще е факт на 1 януари 2007 година, мнението на белгийците е точно разделено - 50 на сто от запитаните са одобрили, а 50 на сто са отхвърлили членството на двете страни.

Основно с два довода са обяснили участвалите в анкетата белгийци своето несъгласие с включването на Турция в ЕС. Единият е, че ако това стане, в западната част на Съюза би могла да нахлуе мощна вълна от имигранти. Вторият - че са прекалено големи културните различия между Турция и останалите страни в Европейския съюз.

С тези резултати белгийците се нареждат на седмо място в класирането на държавите в ЕС, чиито граждани не приемат организацията да стане с "размер XXL". Първите места заемат Германия и Люксембург, където 64 на сто от участвалите в запитването са се обявили против нови разширявания на Съюза. На трето място е Франция с 58 на сто от гражданите си, несъгласни с разширяването на Европейския съюз.