Късно вечерта на 25 януари повече от 25 000 души отново излязоха по улиците на няколко германски града, за да протестират срещу десния екстремизъм и крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) след масовите демонстрации през уикенда, съобщи Yahoo.

Започна най-дългата стачка на машинистите в Германия

По данни на полицията най-малко 12 000 участници са се събрали във Висбаден в провинция Хесен. В Северен Рейн-Вестфалия е имало поне три шествия с общо 10 000 демонстранти - по 5 000 в Хаген, Зиген и Мьонхенгладбах. В Зиген митингът се проведе под мотото "Никога повече е сега!".

В Рощок в Мекленбург-Западна Померания по предварителни оценки на полицията, в центъра на града са се събрали 6500 души, за да демонстрират срещу десницата. Организаторите говореха за 9500 участници там, в сравнение с 3000 регистрирани.

По данни на полицията през изминалия уикенд, в цяла Германия над 900 000 души са демонстрирали срещу десния екстремизъм и за защита на демокрацията. През следващия уикенд ще има още митинги в цяла Германия.

Нова партия ще бъде основана в Германия

Протестите са в отговор на разкритията на разследващата медия Correctiv, която съобщи, че на среща в Потсдам през ноември са били обсъждани планове как голям брой хора от чужд произход да бъдат изгонени от Германия - дори насила и включително германски граждани.

След това разкритие стотици хиляди хора в цяла Германия излязоха на протест. 
БГНЕС