Повдигнаха обвинения на Джохар Царнаев
Повдигнаха обвинения на Джохар Царнаев / снимка: Reuters

Федералната прокуратура в САЩ предяви обвинение на Джохар Царнаев, заподозрян за атентата по време на Бостънския маратон миналата седмица, при който загинаха трима и бяха ранени над 180 души. Царнаев е обвинен в използване на оръжие за масово унищожение, както и в злонамерено унищожаване на имущество.

Първото съдебно изслушване по делото на Царнаев е насрочено за 30 май, съобщиха световните агенции.

Обвиненията позволяват наказания като смъртна присъда и доживотен затвор, съобщи ведомството.

Обвиненията срещу Джохар Царнаев, който бе тежко ранен при престрелка с полицията в петък, са били предявени по-рано през деня, докато той е лежал в болничното си легло, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Братът на Царнаев, за когото се смята, че е негов съучастник, беше убит при операция на полицията миналата седмица.

Джохар Царнаев няма да бъде третиран като вражески боец, обяви Белият дом. "Към него няма да се отнасят като към противник, действащ на страната на врага. Ние ще съдим този терорист в рамките на нашата гражданска съдебна система в съответствие със законодателството на САЩ", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Царнаев, който е етнически чеченец, е натурализиран американски гражданин. Според Карни по силата на американските закони гражданите на САЩ не може да бъдат съдени от военни комисии. Редица конгресмени призоваха правителството на Обама да съди Царнаев като вражески боец, за да му бъдат силно ограничени правата и да се увеличи времето за разпити.