/ iStock/Getty Images
14-годишно момче беше обвинено в застрелването на четирима души в училище в САЩ, докато баща му получи обвинения в непредумишлено убийство, съобщиха властите. Това се случи след последния изблик на насилие с огнестрелно оръжие в страната, предаде АФП.

Тийнейджърът е изправен пред четири обвинения в убийство, след като застреля двама свои съученици на същата възраст, както и двама учители в гимназия „Апалачи“ в южния щат Джорджия на 4 септември.

Девет души, повечето от тях деца, бяха ранени по време на атаката. Властите съобщиха, че те се възстановяват.

Бащата на заподозрения, 54-годишният Колин Грей, беше задържан и срещу него бяха повдигнати четири обвинения за непредумишлено убийство, две обвинения в убийство от втора степен и осем обвинения в жестокост към деца. Това го превръща в последния американски родител, срещу когото са повдигнати обвинения, след като детето му е участвало в масова стрелба.

Обвиненията идват след като Грей „съзнателно“ е позволил на сина си да притежава оръжие, заяви директорът на Бюрото за разследване на Джорджия Крис Хоузи.

Цитирайки неизвестни източници, Си Ен Ен съобщи, че пистолетът, използван по време на стрелбата – описван като щурмова пушка от типа AR 15 – е бил закупен от бащата на тийнейджъра като подарък за празниците.

Бюрото за разследване на Джорджия обяви, че заподозреният ще бъде обвинен като възрастен. Планирано е той да се изправи пред съда на 5 септември, като се очакват още обвинения.

„Разследването на стрелбата в гимназия „Апалачи“ все още е активно и продължава. Това е втори ден от сложното разследване и целостта на делото е от първостепенно значение“, написа агенцията в X. Тя добави, че ще бъдат направени аутопсии на всичките четири жертви.

Стрелбите в училища са шокиращо редовен случай в САЩ, където броят на оръжията е по-голям от този на хората, а правилата за закупуване дори на мощни военни пушки са слаби.

Отговорността на родителите за масовите стрелби, особено тези, извършени от непълнолетни, в последните месеци все по-често е в центъра на вниманието.

„Как може да имате щурмова пушка, оръжие в дома си, което не е заключено и детето ви знае къде е то. Трябва да държим родителите отговорни, ако те позволяват децата им да имат достъп до тези пистолети“, каза президентът Джо Байдън, който говори пред репортери в Уисконсин.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС