Повдигнаха обвинение срещу Марио Скарамела в Неапол
Повдигнаха обвинение срещу Марио Скарамела в Неапол / netinfo

Властите в Неапол повдигнаха обвинение срещу италианския експерт по сигурността Марио Скарамела, чието име нашумя във връзка с отравянето в Лондон с радиоактивно вещество на бившия офицер от КГБ Александър Литвиненко. Както съобщава агенция ИТАР-ТАСС, Скарамела е обвинен за незаконен бизнес и нанасяне на щети на Националния парк "Везувий", разположен на склона на прочутия вулкан.

В случая според следствието са замесени 9 души начело със самия Скарамела, вече задържан във връзка с други разследвания. Издадени са и заповеди за арест на останалите обвиняеми. Групата се занимавала с незаконни строежи в резервата и нелегален трафик на отпадъци. Шестмесечно разследване на италианската финансова гвардия и специалната екополиция установило щети за Националния парк "Везувий" в особено големи размери, пише БТА.

Италианският юрист Скарамела е бивш член на италианската "комисия Митрохин", която разследва дейността на съветските специални служби през Студената война. През ноември редица британски вестници писаха, че той се е срещнал в Лондон с Александър Литвиненко малко преди руснакът да почине от отравяне с радиоактивен полоний, за да го предупреди, че руските тайни служби планират да го ликвидират.