Повдигнаха обвинение срещу конгресмен за подкупи
Повдигнаха обвинение срещу конгресмен за подкупи / netinfo

Демократът Уилям Джеферсън, представляващ щата Луизиана в Камарата на представителите на САЩ, бе обвинен официално в корупция.

Обвинителният акт, предявен във федералния съд в Александрия, щата Вирджиния, в околностите на Вашингтон, съдържа 94 страници и 16 обвинения в нарушаване на федерални закони, които могат да пратят Джеферсън зад решетките за общо 235 години.

Той е обвинен в изнудване, искане на подкупи, документна измама, пране на пари, възпрепятстване на правосъдието, заговор. Той стана първият действащ конгресмен, на когото бяха предявени обвинения по Закона за корупционните практики в чужбина Foreign Corrupt Practices Act, предаде Асошиейтед прес.

Разследването установило, че 60-годишният Джеферсън, който от години се занимава с бизнес в Африка, е получил над 400 000 долара подкупи от различни американски компании между 2000 и 2005 година.

Срещу възнаграждение той оказвал посреднически услуги при сключване на сделки между американски бизнесмени и местни лидери - телекомуникационни поръчки в Нигерия и Гана, петролни концесии в Екваториална Гвинея, договори за сателитни връзки в Ботсвана, офшорни права в Сан Томе и Принсипи, продажба и реклама на рециклиращи системи в Нигерия и Екваториална Гвинея, строеж на захарен завод в Нигерия.

Сред тези, на които давал подкупи, е и бившият нигерийски вицепрезидент Атику Абубакар, но в обвинителния акт името на този политик, който бе трети на президентските избори тази година, не бе споменато.

През август 2005 година при обиск в дома на Джеферсън в Луизиана, агенти на ФБР откриват 80 000 долара в брой във фризера. Предаването на парите е заснето на видеозапис от информатор на ФБР. Джеферсън, който твърди, че е невинен, бе преизбран миналата година въпреки започналото разследване.