Повдигат обвинение срещу Моше Кацав
Повдигат обвинение срещу Моше Кацав / netinfo

Израелската полиция е препоръчала да се внесе обвинение срещу президента на страната Моше Кацав за изнасилване, сексуален тормоз и други нарушения на закона.

В изявление на полицията се казва, че следствието разполага с достатъчно доказателства за предявяване на обвинение срещу Кацав. Официалното решение за съдебно преследване на израелския президент ще бъде взето от главния прокурор Менахем Мазуз. Полицията разследваше обвиненията против президента в продължение на няколко седмици преди да предостави своето заключение на прокурора.

Самият Кацав категорично отрича своята вина и заявява, че е станал жертва на “публичен линч без съд и следствие”. Освен обвиненията в изнасилване и сексуален тормоз, полицията също така твърди, че следствието разполага с достатъчно доказателства и за нарушенията от президента на закона, забраняващ подслушването на телефонните разговори. Освен това в комюникето на правоохранителните органи се съобщава, че има основания Кацав да бъде обвинен и за мошеничество и превишаване на пълномощията, засягащи процедурата за помилване. Представителите на реда са обискирали дома на президента в Агуста, след като редица служителки от неговата канцелария го обвиниха в сексуален тормоз.

По време на следствието Кацав бе разпитван няколко пъти и са иззети документи. Израелската преса съобщава, че делото е започнало след обвиненията на 10 жени. Кацав не възнамерява да напуска своя, макар и церемониален, пост, който той заема от 2000 г. Въпреки това той може да промени решението си, ако прокурорът реши официално да повдигне обвинение срещу него.

Но даже и да се случи нещо подобно той не е заплашен от преследване. Все пак Кнесетът може да започне импийчмънт, ако депутатите решат, че президентът е действал неподобаващо. Обвиненията срещу Кацав едва ли ще помогнат и на неговата партия Ликуд, която претърпя голямо поражение на изборите през пролетта на 2006 г.