Повдигат нови обвинения срещу Ходорковски?
Повдигат нови обвинения срещу Ходорковски? / netinfo

Михаил Ходорковски, бившият президент на банкрутиралата руска петролна компания "Юкос", който излежава присъда в затвора, и неговият съдружник Платон Лебедев, са преместени в друг център за задържане в руския Далечен изток. Предполага се, че това е направено, за да бъдат повдигнати нови обвинения срещу двамата, предаде Ройтерс, позовавайки се на адвокатите на Ходорковски и Лебедев.

През 2005 г. Ходорковски и Лебедев бяха осъдени на 8 години затвор за финансови злоупотреби и неплатени данъци. Мнозина коментатори заявиха тогава, че процесът е организиран от Кремъл, като наказание за политическите амбиции на Ходорковски, отбелязва Ройтерс.

Ходорковски, който излежаваше присъдата си в затвор близо до град Краснокаменск, е бил преместен на 20 декември в нов център за задържане в град Чита, в руския Далечен изток, казаха от прес службата на бившия шеф на "Юкос". Следователи са поискали от адвоката на Ходорковски Юрий Шмид да дойде в затворническия център в Чита на 26 януари 2007 г. във връзка със случая на клиента му. Адвокатът смята, че става дума за повдигане на нови обвинения.

Адвокатът на Лебедев Евгений Бару също е получил подобна покана да се яви в Чита, но на 27 януари 2007 г.