7 обвинения ще бъдат повдигнати на заподозрения за взрива в Ню Йорк Ахмад Хан Рахами, който беше задържан вчера при акция на полицията. 28-годишният американец от афганистански произход ще бъде изправен пред съда с 5 обвинения за опит за убийство и още две за притежание на оръжие. Рахами е заподозрян за взрива в Ню Йорк в събота, при който бяха ранени 29 души, както и за експлозия край маратон в Ню Джърси на 17 септември.

Задържаха заподозрения за взривовете в САЩ

Първоначално ФБР съобщи, че няма индикации за действия на терористична клетка в района на Ню Йорк. Кметът на града обаче заяви на брифинг, че нападението в събота е терористичен акт.

28-годишният мъж с афганистански корени беше задържан след престрелка с полицията, при която той и двама служители на реда бяха ранени. ФБР съобщи, че няма индикации, че в района на Ню Йорк действа терористична клетка. Мотивите на нападателя все още се изясняват. На брифинг кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обаче заяви, че „властите имат всички основания да смятат, че нападението в Манхатън от събота е терористичен акт.

„Де Блазио съобщи още, че за нападенията в Ню Йорк и Ню Джърси не се издирват други лица, освен Рахами. Той допълни, че полицейското присъствие в града ще бъде засилено, още повече, че държавни ръководители от целия свят пристигат за 71-та сесия на Общото събрание на ООН.

Бездомници неволно помогнали за обезвреждане на още бомби в Манхатън

Властите предполагат, че заподозреният може да е част от терористична клетка, която е планирала и организирала нападенията. Смята се, че той има връзка с бомбите, открити в три града, две от които бяха взривени. Разследващите са идентифицирали Рахами в неделя следобед с помощта на пръстови отпечатъци. В понеделник губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че "няма да се изненада, ако бъде открита международна връзка с акта".

Самоделна бомба избухна край маршрута на маратон в Ню Джърси

Американският президент Барак Обама остро осъди атаките: "Ние се намираме в голяма опасност, тъй като е налице "Ислямска държава", която по всякакъв начин се опитва да насърчи радикализма".

Според Кристиан Болуейдж, кмет на град Елизабет, където е живял арестуваният Ахмад Хан Рахами, заподозреният не е бил известен на полицията заради предполагаеми връзки с терористи.