/ БГНЕС
Потънал филипински танкер, превозващ 800 000 литра промишлен мазут, е изпуснал част от товара си в морето, докато властите се надпреварваха да открият плавателния съд и да ограничат разлива.

Във вторник танкерът "Princess Empress" пътуваше от провинция Батаан, близо до столицата Манила, към централната провинция Илоило, когато получи повреда в двигателя и потъна в бурното море край провинция Ориенталско Миндоро.

Първоначално филипинската брегова охрана съобщи, че разливът е от дизелово гориво, което е задвижвало кораба, а не от промишлен мазут от товара на кораба.

Но резултатите от изследването на водни проби показаха, че част от товара е изтекла и във водите край община Наюан, съобщи бреговата охрана в четвъртък, предизвиквайки безпокойство за богатия морски живот и кораловите рифове в региона.

До сряда разливът се беше разпрострял на 24 кв. км, съобщиха по-рано от бреговата охрана.

Не е известно какво количество дизелово гориво и промишлен мазут се намира във водата.

Губернаторът на провинцията Юмерлито Долор заяви, че все още се извършва търсене на засегнатия танкер, който, според оценките, се намира на 460 метра под морското равнище.

"Бреговата охрана ни увери, че е готова да източи нефта, след като установи (местоположението)", заяви Долор пред местните медии.

"За съжаление, след два (полета) за въздушно наблюдение все още не можем да открием точното местоположение на кораба".
 


Междувременно бреговата охрана е разположила бонови заграждения, за да се опита да ограничи разлива на нефт, и е разпръснала химикали за разграждане на нефта.
Рибарите и туристическите оператори по крайбрежието са силно зависими от водите за препитанието си и има опасения, че те могат да бъдат застрашени.

Нефт е бил забелязан в около 60-километров участък от водата между общините Науан и Бонгабонг, казва Рам Темена, ръководител на операциите при бедствия в Източен Миндоро. "По крайбрежието има много рибни резервати", каза Темена.

"Това може да има огромно въздействие поради възможността петролът да се прикрепи към кораловите рифове, засягайки морското биоразнообразие."Част от разлятото масло е изплувало на брега на поне две села в Новиан и едно в община Пола.

Служителката в курорта Андреа Рива заяви, че тя и колегите ѝ "стискат палци" вълните да не донесат разлива във водите край община Пинамалай, южно от Пола.

Отговорникът за бедствията в община Бонгабонг Майкъл Фанога заяви, че рибари са се оплакали от "неприятна миризма" на около два километра от брега.

"Ако се разпространи по бреговата линия, плажовете ни ще бъдат унищожени, както и останалите корали", каза Фанога.
 

 
БГНЕС