Потомци на Алфред Нобел учредяват нова международна награда

/ Guliver/Getty Images
Потомците на Алфред Нобел, Микаел и Петер Нобел, които се явяват племеници на негови внуци, създадоха "Нобелов фонд за устойчиво развитие" - международна награда в размер на 100 хиляди евро, предаде ТАСС.

Повече от век дизайнът на Нобеловите медали не е променян
 
Разглеждането на новите проекти за новоучредения приз ще започнат на 15 май 2018 година, като крайният срок е 1 февруари 2019 г. Наградата ще бъде присъждана за технологични решения, способстващи устойчивото развитие на човечеството.
 
Наградените ще са от десет различни области. Те включват разработки в селското стопанство, в добива и рециклирането на водата, в опазването на природата и околната среда, в екологично чистите производства, в транспорта, във възобновяемите източници на енергия, в използването и потреблението на енергията, в генното инженерство и биотехнологиите, в медицината, здравеопазването, физкултурата и спорта, в социалната сфера и бита.

Само 49 пъти жени са ставали носителки на Нобелова награда
 
Имената на лауреатите ще бъдат обявени на 12 февруари 2019 година. От 7 до 24 май всички отличени проекти ще бъдат изложени в павилионите на ВДНХ (Выставка достижений народного хозяйства) в Москва.
БТА