Постигната е сделка с роднините на болните от СПИН либийски деца
Постигната е сделка с роднините на болните от СПИН либийски деца / netinfo

Фондация "Кадафи" обяви, че семействата на заразените със СПИН либийски деца са приели финансови компенсации, което ще позволи да бъде разрешен случаят с българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия, предаде Франс прес.

"Стигнахме до приемлив компромис със семействата. Подробностите по споразумението ще бъдат обявени в близките часове", заявил пред агенцията директорът на фондацията Салах Абделсалам, който води преговорите между Либия, Европейския съюз и семействата на жертвите. "Това споразумение задоволява всички страни и слага край на тази криза", добавил той, без да добавя повече подробности.

Доктор Здравко Георгиев определи тази новина като радостна. „Предстои ни дълга и безсънна нощ, защото не веднъж нашите надежди са били попарвани”, заяви пред Дарик д-р Георгиев. „Ще повярвам на добрите новини, когато видя петте медицински сестри да стъпят на бъгарска земя”, допълни Георгиев.

Междувременно Франс прес съобщи, че президентът на САЩ Джордж Буш е поискал от либийския лидер Муамар Кадафи да се намеси, за да издейства освобождаването на шестимата български граждани - пет медицински сестри и един лекар.

В посланието си, което е било връчено на Либия в понеделник, президентът Буш изразява желание Триполи да спази обещанието си да завърши процеса на обезщетяване на семействата на жертвите на атентата срещу самолет Боинг над Локърби през 1988 година и на атентата срещу берлинска дискотека през 1986 година уточни Белият дом.