Румен Радев Десислава Радева
Румен Радев Десислава Радева / БГНЕС
Започна официалната част от посещението на президента на България Румен Радев и съпругата му в Австрия. Държавният глава е в страната по покана на своя австрийски колега Александър Ван дер Белен.

С официални почести българският президент бе приет в двореца Хофбург, където се състояха разговори на четири очи между двамата държавни глави. След разговорите президентите дадоха обща пресконференция, на която дадоха висока оценка на развитието на двустранните политически, икономически, дипломатически и културни отношения.

Румен Радев Австрия
БГНЕС

Румен Радев Австрия
БГНЕС

Ван дер Белен оцени високо политическите връзки, дипломатическите отношения, които бележат 140-годишен юбилей и икономическото сътрудничество, благодарение на което търговският стокообмен е достигнал 1,3 милиарда евро, като изрази готовност за още по-тясно сътрудничество в различни икономически отрасли.

Българският президент подчерта в изявлението си, че макар и за първи път да е на посещение в Австрия, с президента на Републиката го свързват дългогодишни контакти в многостранни формати, а и при посещението на Ван дер Белен в България през миналата година са установени общи виждания по редица въпроси от двустранен и международен интерес.

Румен Радев Австрия
БГНЕС

Радев благодари на своя домакин за ползотворното икономическо сътрудничество, обхващащо важни отрасли каквито са телекомуникациите, новите технологии и други. Особено внимание българският президент отдаде на интензивното сътрудничество в сферата на сигурността, за защита на границите, за овладяване на миграцията, за борба с наркотрафика, трафика на хора, тероризма и организираната престъпност. Двамата държавници са обсъдили нови възможности за охрана на държавите, които са външни граници на ЕС. Румен Радев благодари за австрийската подкрепа в работата на ОИСР и за приемането на България в Шенгенското пространство.

Румен Радев Австрия
БГНЕС

Българският гост и австрийският домакин изтъкнаха вековното културно сътрудничество между двете дунавски държави, които е факт и днес, Радев подчерта ролята на Австрия като място за получаване на висока квалификация на хиляди български студенти и на Виена като столица на световната култура, привличаща изтъкнати български културни дейци.

Двамата политици отделиха особено внимание на значението на Дунавската стратегия, която засяга 14 държави, някои от които са извън ЕС. Ван дер Белен изрази надежда по време на председателството на Хърватска идната година да се засили сътрудничеството между дунавските страни с проекти в инфраструктурата, транспорта и туризма. Повече комуникация, информация и кооперация пожела българският президент по този проблем,тъй като макар и без бюджет общата перспектива ще обедини усилията на държавите.

Засегнат беше и проблемът с мигрантския поток. Румен Радев подчерта ролята на България като външна граница на ЕС за овладяване на мигрантската криза и изказа желание ЕС да разработи пътен план за държавите със сухопътна граница.

Румен Радев Австрия
БГНЕС

По въпроса за разкриване на процедурата по присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС Ван Дер Белен отбеляза, че съществуват културно-политически въпроси, които трябва да се изяснят, но това не бива да спира пътя на присъединяване. Радев подчерта, че България е сред страните, които най-силно подкрепят Македония за присъединяване към ЕС и НАТО, но подкрепата не е безусловна, а ще бъде оказана при ясни условия за история и език.

Румен Радев
БГНЕС

Двамата политици взеха отношение и по друг важен международен проблем - отношението към Русия и наложените санкции. Затоплянето на отношенията в последно време е обнадеждаващо, заяви Ван дер Белен, но това не е достатъчно за промяна на санкциите, необходимо е процесът да се следи в неговото развитие. Румен Радев се изказа за намиране на дипломатически път за решаване на конфликта. Ако Европа има амбицията да играе важна роля на световната сцена й е необходима стабилност, която не може да стане без диалог с Русия, заключи българският президент.

Официалната програма на българския президент включва разговори с федералната канцлерка Бригите Бирлайн и с председателя на долната камара на парламента Волфганг Соботка.

Довечера българската делегация начело с държавния глава ще отпътува за България.