/ iStock/Getty Images
Във връзка с предстоящите на 4 април 2021 г. избори за народни представители на Република България и предвид действащите ограничителни мерки на територията на Словашката република посолството ни Братислава има готовност да издава служебна бележка, с която да потвърди, че придвижването на българските граждани в страната е с цел упражняване правото на глас в изборния ден.

При поискване служебната бележкa следва да бъде представена пред съответните власти заедно с български документ за самоличност. Документът може да бъде изтеглен от сайта на посолството ни в Словакия: https://www.mfa.bg/embassies/slovakia/news/28974

Как ще гласуват българите във Франция при новите регионални мерки

Обръщаме внимание на сънародниците ни, че този документ не ги освобождава от необходимостта при проверка от словашките органи на реда да предоставят изискваните отрицателен резултат от RT-PCR тест или антигенен тест за COVID-19, сертифициран в ЕС и не по-стар от 7 дни; или потвърждение за ваксинация с две дози преди поне 14 дни (считано след втората доза); или медицинско потвърждение за изкаран COVID-19, не по-старо от 3 месеца; или медицински сертификат, потвърждаващ, че не може да бъдете подлагани на тест срещу COVID-19 по медицински причини.

На територията на Словакия действа извънредно положение и т.нар. комендантски час с изключения, като упражняването на правото на глас може да се приложи като изключение за придвижване.

В Словашката република българските граждани могат да гласуват в една избирателна секция – в Братислава, на територията на Посолството, на ул. Кузманихо № 1. За целите на гласуването ще бъдат признавани и документи с изтекъл срок на валидност след 13 март 2020 г.

Изборите за Народно събрание в посолството ни ще бъдат проведени при спазване на действащите противоепидемични мерки като спазване на необходимата дистанция между участниците в изборния процес и недопускане на струпване на много хора на едно място. Задължително е ползването на лични предпазни средства (маски тип FFP2) и дезинфекция на ръцете при влизане в избирателната секция. При влизане в избирателната секция на всеки гласоподавател ще бъде измервана телесната температура.