Последни визити за Кофи Анан
Последни визити за Кофи Анан / netinfo

Генералният секретар на ООН Кофи Анан започва от Истанбул обиколката си в Европа и Африка, по време на която ще направи последните си визити на този пост, съобщи агенция Франс прес.

Кофи Анан ще бъде в понеделник в Истанбул, където ще получи официално доклада на Групата на мъдреците в рамките на проекта Съюз на цивилизациите, съвместна инициатива на премиерите на Турция и Испания Реджеп Тайип Ердоган и Хосе Луис Родригес Сапатеро, която има за цел преодоляването на културните и религиозните различия.

На форума в Истанбул Кофи Анан ще произнесе реч за необходимостта от обществени и политически действия за подобряване на отношенията между народите с различни традиции.

На следващия ден, 14 ноември, генералният секретар на световната организация ще говори в Найроби на конференцията на ООН за климатичните промени, а в четвъртък, 16 ноември, Кофи Анан ще произнесе реч пред Форума за африканско развитие в Адис Абеба.

Обиколката на Кофи Анан ще завърши в Швейцария, където той трябва да получи наградата на фондация Макс Шмитдхайни, която се присъжда на институции и личности, дали своя принос за развитието на свободното общество.

Кофи Анан е решил да предаде наградата си, която е на стойност 100 хиляди долара, на Върховния комисариат за бежанците.