/ Istock
Един от посетителите на джамия в истанбулския квартал Фатих нападна снощи имам и член на местната религиозна общност с нож, съобщи Анадолската агенция.

След молитвата нападателят влязъл в стаята на имама и заявил, че иска да разговаря с него, като ранил един от членовете на местната общност, който се опитал да се намеси.

Според изявление на местните власти на Истанбул вчера около 19:15 ч. мъж вдигнал скандал, като започнал да крещи лозунги. 

"Аллах е велик, проклет да е Израел. Събудете се, мюсюлмани", развикал се мъжът, при което е бил изведен от охраната, съобщава сайтът Хаберлер. 

След молитвата нападателят влязъл в стаята на имама и заявил, че иска да говори с него. Когато имамът на джамията Галип Уста го е помолил да напусне, мъжът ранил имама и Билал Ердем, член на местната религиозна общност, който опитал да се намеси. 

Нападението е било записано от камерите за видеонаблюдение.

И двамата пострадали са откарани в болница без опасност за живота. Имамът е бил посетен в болницата от кандидата за кмет на Истанбул на управляващата партия Мурат Курум и през неговия телефон е провел разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който му е пожелал бързо оздравяване, отбелязва държавната телевизия ТРТ Хабер. 

Нападателят е задържан от полицията и отведен в полицейското управление, където разпитът му продължава. Все още няма информация за причините за поведението му. 

Според твърдения мъжът е бил с психическо разстройство, съобщава турската агенция ДХА. 

Започнало е разследване на нападението в джамията. 

 
София Ангелова/БТА