Португалия търси помощ от Европа за потушаване на пожарите в страната

/ БГНЕС
Над 3000 пожарникари се борят днес с горски пожари в Португалия, след като страната поиска помощ от Европа, за да потуши пламъците, които заплашват да обхванат нови територии през предстоящите горещи дни, предаде Ройтерс.
 
Изключително сухото и горещо време предизвика по-рано през лятото най-тежката огнена стихия досега, в която загинаха 64 души, а пожарите продължиха да горят през последните седмици с настъпването на новата по-гореща вълна.
 

БГНЕС


Министърът на вътрешните работи Констанса Урбану де Соуза каза, че страната е изпратила искане за помощ от Европа късно снощи заради опасенията, че високите температури и силният вятър през следващите дни могат да увеличат броя на пожарите. Искането е за противопожарни самолети и огнеборци и е част от европейския механизъм за сътрудничество в борбата срещу пожарите.
 
Службите за спешна помощ съобщиха за 268 избухнали пожара в събота - най-високият брой за един ден тази година, като 6500 пожарникари ги потушават. Има опасения, че много от пожарите могат да се разгорят отново по-късно днес заради силния вятър и високите температури.
 

БГНЕС


В централния окръг Куимбра е обявено местно извънредно положение заради огъня, както направиха и четири по-малки общини в района.
 
Над 140 000 хектара гори са изгорели това лято в Португалия, което е над три пъти повече от средната стойност за последните 10 години, сочат данните на ЕС.
БТА