/ iStock/Getty Images
Португалия обяви 15-дневно извънредно положение за борба с разпространението на коронавируса, което ще улесни правителството за въвеждане на мерки за намаляване на движението на хора.

"Това е изключително решение за изключителен период", заяви президентът Марсело Ребело де Суса по време на телевизионно обръщение, в което обясни причините си за приемане на мярката, която влиза в сила в полунощ.

Какви мерки налага Европа срещу разпространението на COVID-19

"Това не е прекъсване на демокрацията. Това е демокрация, която се опитва да предотврати непоправимо прекъсване на живота на хората", каза той.

В Португалия, която има население от 10 милиона души, за първи път се обявява извънредно положение, откакто страната възстанови демократичното управление през 70-те години след десетилетия на дясна диктатура.

80-годишен мъж е първата жертва на COVID-19 в Португалия

Декретът за обявяване на извънредно положение позволява на правителството да ограничи някои конституционни права и свободи, като свободата на движение и правото на стачка. Освен това то позволява на правителството да налага насилствена карантина.

Досега Португалия съобщава за 448 потвърдени случая на коронавирус и два смъртни случая, но правителството предупреди, че се очаква броят на инфекциите в страната да продължи да се покачва "поне" до края на април.

Правителството ще оповести какви конкретни мерки ще приеме при извънредното положение утре след седмичното заседание на кабинета.
БГНЕС