Поройните дъждове, които заляха столицата на Южна Корея, намаляха днес, след като отнеха живота на поне 9 души и нанесоха щети на около 2800 домове и други сгради, предаде Ройтерс.

Днешната прогноза е за още дъжд, но по-слаб от този, който се изля в понеделник и вторник, наводни улици и сгради и блокира хора в жилища и автомобили.

Най-малко петима души са загинали в Сеул към днешна дата, както и трима в съседната провинция Кьонги, по данни на централната служба за борба с бедствия.

Поне 17 души са пострадали, а седем се водят изчезнали. Наводненията в някои сгради в престижен столичен район продължиха и вчера, а станции на метрото и няколко пътни артерии са блокирани.

Данните показват, че най-малко 2800 обществени и частни обекти са пострадали на територията на цялата страна, а обитателите на над 1100 домакинства са били принудени да напуснат жилищата си. Повечето магистрали и линии на метрото вече са почистени.

Общото количество дъжд, паднало в Сеул от полунощ в понеделник, е 525 милиметра към 7 часа тази сутрин, по информация на Корейската метеорологична администрация. Синоптиците очакват дъждът да продължи в по-голямата част на страната, особено в съседен Чунчон.

Тази сутрин предстои заседание, ръководено от президента на страната Юн Сук-йол, за обсъждане на щетите и наложителните мерки срещу наводненията. Отделно, правителството и управляващата Демократична партия ще проведат спешни заседания за отпускане на средства за възстановяване от стихията.
БТА