/ ThinkStock/Getty Images
Още едно, трето поред посегателство над Колизеума в Рим в кратък период от време – този път от 17 годишен германски турист, придружен от учител, предава БНР.

Турист драска по стените на Колизеума, италианските власти го издирват

Повиканите от охраната на обекта карабинери, изненадали младежа, който драскал по стена на приземния етаж, разваляйки част от тухла. Отлепил се е фрагмент, който вероятно е искал да вземе за спомен.

Повдигнато му е обвинение за обезобразяване на културен паметник. Наказанието е затвор от 2 до 5 години и глоба до 15 000 евро – същото, което засяга 17 годишната швейцарка изписала името си на стената, вероятно подражавайки на британския поданик от български произход Иван Димитров, който на 23-и юни с ключ надраска името си и това на приятелката си.

Димитров се извини с думите, че не знаел, че Колизеума е известен паметник, а родителите на тинейджърката заявиха, че дъщеря им не е сторила нищо лошо – било детинщина.

В медиите преобладава мнение, че тримата туристи трябва да си понесат наказанието дори само с парична глоба, за да се научат да уважават културните ценности. Според екскурзовод, тези прояви на туристи в Колизеума не са от вчера и те не се трогват при забележка.
БНР