Хонгконг протести
Хонгконг протести / Gulliver/Getty Images
Протичащият относително спокойно днешен протест в Хонконг прерасна в нови сблъсъци с полицията, съобщава ВВС.
 


Служителите на силите на реда преградили пътя на протестиращите. Те, от своя страна, започнали да строят барикади от бамбукови пръчки и метални улични прегради. Около сградата на полицейското управление конфронтацията продължила няколко часа, докато демонстрантите не започнали да хвърлят по полицаите камъни, тухли и бутилки с вода. Силите на реда използвали в отговор сълзотворен газ, гумени куршуми и задържали няколко участници, като им нанасяли удари с полицейски палки.
 

Хонгконг протести
Gulliver/Getty ImagesКъм известните досега искания за запазване на политическите и гражданските свободи, които станаха причина за протестите, вече са добавени няколко конкретни искания: демонстрантите в един от големите квартали на Хонконг протестираха срещу затварянето на четири станции на метрото и настояли от улиците да бъде отстранена електронната апаратура, която служела за измерване чистотата на въздуха, според властите.
 

Хонгконг протести
Gulliver/Getty ImagesОпозицията подозира, че това са в действителност камери от система за проследяване, която използват китайските служби за сигурност за идентифициране на протестиращи.
 


Провежданите в рамките на седмицата протести протекоха мирно. Демонстрацията в неделя, в която участваха над милион и половина човека и не беше препятствана от силите на реда, повдигнала моралния дух на протестиращите.
 

Хонгконг протести
Gulliver/Getty ImagesВ петък десетки хиляди привърженици на демокрацията в Хонконг направиха жива верига, която се простираше през няколко района на града.

Видеоплатформата YouTube обяви, че е закрила над 200 видеоканала, използвани, според нея, от държавната пропаганда в континенталната част на Китай заради разпространение на дезинформация за протестите в Хонконг.
 

Хонгконг протести
Gulliver/Getty ImagesНяколко дни по-рано Twitter закри няколко акаунта заради разпалване на политически спорове в Хонконг.
 
 

Хонгконг протести
Gulliver/Getty Images


 
БГНЕС