/ iStock/Getty Images
Русия регистрира пореден рекорд на смъртните случаи заради коронавируса.

Федералният оперативен щаб за борба със заразата съобщи днес за 1028 починали през последното денонощие - най-много от началото на пандемията. Досегашният рекорд от 1015 смъртни случая бе отчетен едва вчера.

Починалите заради коронавируса в Русия, според оперативния щаб, вече са над 226 000. Страната е на първо място в мрачната статистика в Европа.
През последното денонощие в Русия са били регистрирани повече от 34 хиляди нови случая на коронавирус. Общият брой на регистрираните заразени в страната с население от около 144 милиона души доближава 8,095 милиона. Русия е на пето място в света по този показател след Съединените щати, Индия, Бразилия и Великобритания.

Поредният рекорд на смъртните случаи заради коронавируса в страната бе отчетен на фона на предстоящото по-късно днес правителствено заседание под председателството на президента Владимир Путин за борбата с коронавируса. Засега Кремъл изключва нов локдаун като този на по-ранен етапи от пандемията, навредил сериозно на икономиката и намалил популярността на Путин, отбелязва Асошиейтед прес.

Вместо това федералното правителство прехвърли правомощията за затягане на мерките на регионалните власти. В много от 85-те субекта на Федерацията вече бяха въведени допълнителни ограничения. В столицата Москва обаче животът продължава в обичайния си ритъм, въпреки че интензивните отделения на болниците се напълниха през последните седмици.

Кремъл обяснява рекордите с ниското равнище на ваксинацията срещу ковид в Русия. Едва под една трета от населението на страната е на пълно ваксинирано.

Друга вероятна причина е липсата на достатъчно мерки и слабото спазване на вече наложените, в момент, когато броят на новозаразените през последните седмици също достигна пикови стойности.

Вчера вицепремиерката Татяна Голикова предложи цялата първа седмица на ноември (тогава четири от седемте дни са неработни заради празници) да е неработна, а кметът на Москва Сергей Собянин обяви ограничения за излизането от вкъщи през следващите четири месеца за жителите на столицата над 60-годишна възраст, които не са ваксинирани.

Днес Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, съобщи, че руският президент все още не е получил трета, подсилваща доза ваксина, и ще го направи, когато лекарите преценят, че е необходимо.
 
БТА