Пореден провал на преговорите между Сеул и Пхенян
Пореден провал на преговорите между Сеул и Пхенян / БГНЕС

Преговорите между Република Корея и Корейската народнодемократична република за съдбата на съвместния индустриален комплекс в Кесон се провалиха, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В хода на преговорите двете страни разчитаха да определят конкретните условия за възобновяване работата на промишлената зона, която бездейства вече над три месеца, посочва БТА.

Сеул и Пхенян бяха достигнали по-рано до принципна договорка за възобновяването на работата на комплекса в Кесон, който беше открит през 2004 година и стана символ на помирението и сътрудничеството на двете Кореи, носейки също така солидни доходи. Двете страни се съгласиха да не пречат на пътуванията на южнокорейски бизнесмени в границите на промишлената зона за оглед на производственото оборудване и извозване на готовата продукция.

В промишлената зона работеха 123 южнокорейски компании. Общо в предприятията на комплекса работеха над 800 граждани на Южна Корея и около 53 000 севернокорейски работници, които се занимаваха с шиене на дрехи, сглобяване на часовници и електрически уреди за бита. Комплексът беше затворен за първи път от откриването си преди девет години. Досега той функционираше дори в периоди на най-рязко влошаване на отношенията между Южна и Северна Корея.

Следващият, четвърти кръг на преговорите за Кесон е насрочен за сряда, 17 юли.