Пореден безуспешен опит за арест на Ратко Младич
Пореден безуспешен опит за арест на Ратко Младич / netinfo

Сръбските специални служби опитаха днес за пореден път, но без успех, да арестуват генерал Ратко Младич, предаде ИТАР-ТАСС. Това стана ясно от изявление от трибуната на парламента на заместник-председателя на Сръбската радикална партия Александър Вучич, посочва агенцията.

Вучич заяви, че няколко улици в Белград са били блокирани днес от специалните служби в хода на акция, целяща ареста на бившия военен командир на босненските сърби Ратко Младич, който е издирван от трибунала в Хага. Вучич поиска от кандидата за премиер Воислав Кощуница незабавно да спре акцията.

По думите на депутата специалните служби претърсват квартири на бивши армейски офицери, пише БТА.

Расим Ляич, който е предложен за поста министър на труда и социалната политика, съобщи, че военната полиция е блокирала днес след обяд улица в центъра на Белград и е претърсила мотел, управляван от армията, предаде Асошиейтед прес.

Ляич каза, че властите са действали по сигнал, че Младич се укрива в района. Той не съобщи дали има арестувани вследствие на операцията.

По-рано днес сръбският прокурор за военните престъпления намекна за напредък в преследването на заподозрения за военни престъпления генерал Ратко Младич.

Прокурор Владимир Вукчевич заяви пред репортери, че издирването на Младич, който е обвинен в геноцид, не е спряло нито за един момент, "което скоро ще можете да видите".

Младич е издирван от трибунала в Хага във връзка с клането на 8000 босненски мюсюлмани в Сребреница през 1995 г. - най-сериозното престъпление в Европа след Втората световна война.

Европейският съюз миналата година замрази преговорите със Сърбия за подписване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране, заради провала да бъде заловен Младич. Служители на ЕС намекнаха миналата седмица, че може да възобновят преговорите дори без Младич да е в съда в Хага.

Сигналите от ЕС не са безпочвени, каза Вукчевич, намеквайки, че властите в Белград правят каквото могат, за да арестуват Младич, за когото се предполага, че се укрива в Сърбия.