Майк Помпео
Майк Помпео / Gulliver/Getty Images
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще посети в понеделник Израел, а във вторник - Обединените арабски емирства (ОАЕ), за да обсъди споразумението за нормализиране на отношенията между двете страни, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници.

В програмата на Помпео са включени и разговори за предизвикателствата от страна на Иран и Китай в региона, посочиха източниците, които не пожелаха да се назоват имената им или тяхната националност.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи на 13 август, че Израел и ОАЕ са постигнали споразумение за пълно нормализиране на отношенията между тях, припомня ТАСС.

Според договореностите Израел ще спре да разпростира суверенитета си над еврейските селища на Западния бряг, което е предвидено в американския план за регулиране на израело-палестинския конфликт.

Възможно е скоро делегации на Израел и ОАЕ да подпишат двустранни споразумения за инвестиции, туризъм, преки въздушни връзки, безопасност, телекомуникации, технологии, енергетика, здравеопазване, култура и взаимно учредяване на посолства.

Палестинското ръководство реагира остро на стъпката на Абе Даби, определяйки я като предателство и разрушаване на арабската мирна инициатива.
БТА