Директорът на ЦРУ Майк Помпео
Директорът на ЦРУ Майк Помпео / Guliver/Getty Images
Американският държавен секретар Майк Помпео пристигна днес в Рияд за срещи със саудитски лидери, за да обсъди иранската "заплаха" по време на първата си визита в Залива след убийството на високопоставен ирански генерал, предизвикало напрежение в региона, предаде Франс прес.

Пред журналисти Помпео каза, че "ще прекараме много време в разговори по проблемите на сигурността, по-специално за заплахата от Ислямска република Иран".
Помпейо подчерта, че САЩ са готови да разговарят с Иран във всеки момент, но иранският режим трябва "коренно да промени поведението си".

Ръководителят на американската дипломация, който е в Саудитска Арабия след обиколка в субсахарска Африка, ще се срещне с крал Салман и сина му - престолонаследника Мохамед бин Салман. Помпейо ще разговаря и с министъра на външните работи Файсал бин Фархан Ал Сауд, според високопоставени служители на Държавния департамент.

Помпео обсъди с лидерите на Етиопия оказване на значителна финансова помощ за реформи

Американският президент Доналд Тръмп, който е важен съюзник на Саудитска Арабия, се оттегли през 2018 г. от споразумението за ядрената програма на Иран и наложи драстични санкции на Техеран, чиито регионални действия Рияд и Вашингтон смятат за вредни.

Държавният секретар заяви също, че ще обсъди състоянието на "човешките права" в Саудитска Арабия, която е критикувана от НПО за репресии срещу дисидентите.
Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г. постави на изпитание отношенията между Вашингтон и Рияд.

Помпео каза днес пред журналисти, че ще повдигне въпроса за лекаря от саудитско-американски произход Уалид Фитайхи, срещу когото предстои съдебен процес в кралството, предаде Асошиейтед прес.

Фитайхи, който е практикувал в района на Бостън, е задържан през 2017 г. по време на безпрецедентна кампания срещу корупцията, инициирана от престолонаследника. Миналото лято Фитаихи беше освободен от ареста, но на него и седем членове на семейството му, всичките граждани на САЩ, беше наложена забрана да напускат Саудитска Арабия, докато делото срещу него не приключи. Не е ясно какви са точно обвиненията срещу Фитаихи, отбелязва АП. Синът на лекаря - Ахмед Фитайхи, заяви пред американски конгресмени, че баща му е бил бит, измъчван с електрически ток и подлаган на други форми на изтезания, като почти не са му позволявали контакти с близките, докато е задържан.

По време на обиколката си в Залива Помпео ще посети и Оман, друг съюзник на Вашингтон, за да се срещне с новия султан Хайтам бин Тарик Ал Саид. Предшественикът му султан Кабус, който почина през януари, направи оманската столица Маскат важен посредник между Иран и САЩ, припомня АФП.
БТА