Получаваме близо 2 млн. евро за борба с болести по животните
Получаваме близо 2 млн. евро за борба с болести по животните / netinfo

Европейската комисия одобри отпускането на 11 506 000 евро за контрол и борба срещу болести по домашните животни в България и Румъния през 2007 година.

Средствата ще се използват за съфинансиране, като останалата необходима част за борбата с болестите по домашните животни ще бъде осигурена от българското и румънското правителства.

Средствата ще бъдат използвани за изпълнението на програми за здравна защита на селскостопански животни, представени от двете страни в Европейската комисия. Успешното им изпълнение е от много голямо значение както за здравето на животните, така и за общественото здраве в двете страни, отбелязва Европейската комисия.

От цялата сума на България се отпускат 1 786 000 евро. Сред болестите по домашните животни, които ще се контролират и срещу които ще се води борба, са класическата чума по свинете, салмонелата при бройлерите, наблюдение за евентуални случаи на птичи грип.

Освен това бе решено от 1 януари 2007 г. да бъдат отворени 16 нови инспекционни пункта - осем в България и осем в Румъния. В тях ще се подлагат на ветеринарен контрол влизащи продукти от трети страни - през новите граници на Европейския съюз след приемането на България и Румъния, отбелязва Европейската комисия.