Полският премиер не иска референдум за Лисабонския договор
Полският премиер не иска референдум за Лисабонския договор / снимка: БГНЕС

Полският премиер Доналд Туск заяви, че ще направи всичко по силите си, за да избегне референдум в страната за Лисабонския договор, предаде Ройтерс.

Ще прибегнем до референдум само в краен случай, каза Туск след приключилата среща на Европейския съвет.

Референдум в страната може да предизвика подобни действия и в други членки на ЕС, най-вече Великобритания, и да отложи ратифицирането на Лисабонския договор в целия съюз, отбелязва Ройтерс. Само Ирландия е задължена от конституцията си да произведе национален вот.

Доналд Туск каза, че европейски лидери са изразили безпокойство за ситуацията в Полша. По думите му ЕС не е очаквал проблеми с ратификацията в Полша, тъй като договорът е бил обсъден и одобрен миналата година, когато на власт е била настоящата опозиция, която в много случаи проявява евроскептицизъм.

Натискът от страна на националистическото крило в партията Право и справедливост върху нейния лидер Ярослав Качински обаче, го принудиха да заеме противоположна позиция. Качински каза, че партията му ще подкрепи акта на ратифициране, ако в него бъде включено преамбюл, в който се утвърждава върховенството на полската конституция над европейските закони и правото на Полша да излезе от съюза. Правителството на Туск отхвърли тези искания. Парламентът ще поднови дебатите по договора във вторник.