Полският министър на отбраната подаде оставка
Полският министър на отбраната подаде оставка / netinfo

Полският министър на отбраната Радослав Шикорски подаде оставка, съобщиха осведомителните агенции. Оставката е приета от премиера Ярослав Качински.

На пресконференция Шикорски не обясни какви са мотивите му и не пожела да отговори на въпросите за конфликта с премиера и неговия брат близнак, президента Лех Качински. Няма да влизам в полемика. Бих искал да изразя уважението си към президента и премиера, каза Шикорски, цитиран от Ройтерс.

Според полски медии за нов министър на отбраната може да да бъде назначен Александер Шчигло, шеф на канцеларията на президента.

Полският вестник "Дженник" писа, че 44-годишният вече бивш министър не е доволен от решението на премиера да назначи дългогодишния си съпартиец от "Право и справедливост" Антони Мачеревич за шеф на контраразузнаването. Пред журналистите Шикорски потвърди, че е поискал оставката на Мачеревич, защото според него той носи вината за лоша подготовка на информацията от военното разузнаване за предстоящата мисия в Афганистан на 1000 полски военни. "Министър, отговорен за толкова трудна и опасна мисия като тази в Афганистан, трябва да разполага с всички необходими инструменти за намаляване на рисковете. В това отношение имах трудности", каза Шикорски, цитиран от АФП.

Седмици наред полският печат писа за разногласия между министъра и Мачеревич, известен като доверено лице на премиера и президента - братята Ярослав и Лех Качински, изтъква Франс прес.

Новината за оставката на Шикорски идва в момент, когато Полша се готви за оспорвани преговори със Съединените щати за евентуално разполагане на елементи от проекта за противоракетна отбрана на полска земя, отбелязва ДПА. Анализатори смятат, че оттеглянето на Шикорски, известен с добрите си контакти с американците, ще усложни преговорите. Други търсят причина за оставката му в предположенията, че президентът и премиера не били доволни от недипломатичната позиция на министъра в преговорите.

Радослав Шикорски е бивш военен кореспондент, лауреат на престижната награда Уърлд прес фото. Той е ревностен привърженик на НАТО.

Започва политическата си кариера като студент активист на профсъюза "Солидарност" при комунистическия режим. След въвеждането на военното положение в Полша през 1981 г. емигрира във Великобритания, където завършва философия и политически науки в Оксфордския университет. Автор е на репортажи от Афганистан по време на съветската инвазия в края на 80-те години. Женен е за известната американска журналистка и историчка Ан Епълбаум.