Полският президент Анджей Дуда
Полският президент Анджей Дуда / БГНЕС
Полският президент Анджей Дуда, който се бори за преизбиране, сравни днес "ЛГБТ идеологията" с комунистическа доктрина в реч от предизборната си кампания, предаде Ройтерс.

Темата за правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) стана остро дебатиран въпрос в навечерието на президентските избори в силно католическата страна, насрочени за 28 юни.

Дуда е съюзник и кандидат на управляващата дясна националистическа партия "Право и справедливост", която смята изтъкването на правата на ЛГБТ хората за чуждестранно влияние, подкопаващо традиционните полски ценности.

В сряда Дуда изложи т.нар. "Семейна харта" от предизборни предложения, която включва обещание да не се позволя на гей двойки да сключват брак или да осиновяват деца, както и забрана да се включват ЛГБТ теми в учебните програми в училищата.

"Поколението на моите родители цели 40 години се бореше за изкореняване на комунистическата идеология от училищата. . . Те не се бориха за това да се появи една нова идеология, която е още по-деструктивна", каза Дуда на митинга в югозападния град Бжег.

Опозиционни кандидати и групи, защитаващи ЛГБТ правата, осъдиха думите на Дуда. Кандидатът на левицата за президент Роберт Бедрон - първият полски политик, открито заявил, че е гей - призова в Twitter Дуда "да се маха със своята омраза".
БТА