карта Русия Украйна България
карта Русия Украйна България / iStock/Getty Images
Светът ще отговори, решително на евентуална ядрена атака срещу Украйна, с каквато заплашва Русия. Това заяви пред полското радио Ер Ем Еф Еф Ем министърът на външните работи на Полша Збигнев Рау.

Той каза това в отговор на въпрос каква би била реакцията на НАТО, ако Русия нанесе ядрен удар по Украйна. По думите на полския външен министър в такава ситуация отговорът на НАТО ще бъде вероятно такъв, какъвто го е описал шефът на Съвета за национална сигурност на САЩ Джек Съливан, тоест конвенционална намеса на украинска територия.

Журналистът попита Рау дали това означава навлизане на сили на НАТО в Украйна и дали Съливан е имал предвид именно това. Полският външен министър отговори: "Това не може да се изключи, но трябва да се отбележи, че то не е задължително, защото може да се използва конвенционално оръжие, най-малкото чрез авиация или изстрелване на съответните ракети и не непременно от украинска територия."

В интервюто Збигнев Рау се изказа критично по адрес на публикацията в Twitter на Радослав Шикорски, в която бившият полски външен министър намеква, че зад атаката срещу руските газопроводи под Балтийско море стоят САЩ. Според Рау това твърдение вреди на Полша и е от полза за Русия.

По повод бягащите от мобилизацията в Русия Рау посочи, че Полша занапред няма да издава туристически визи на такива руски граждани. Но това правило ще  има два вида изключения - първо, по хуманитарни причини, и второ, ако някой руснак докаже документално, че се се изказвал публично срещу режима в Москва и особено агресията срещу Украйна, поясни Збигнев Рау.
БТА