/ iStock/Getty Images
Масовите протестни акции в Полша след влизането в сила на решение на конституционния съд за абортите продължават трети ден, предадоха ДПА, Франс прес и ТАСС.

Акция на женското протестно движение и негови привърженици започна късно тази вечер в центъра на полската столица Варшава. Около 1000 участници блокираха централно кръстовище и след това започнаха шествие по пътното платно.

Полицията прегради пътя на демонстрантите. В момента, когато служителите на реда искаха да откъснат демонстрантите от водещия колоната автомобил с високоговорители, беше използван сълзотворен газ. Пострада лидерката на протестиращите Марта Лемпарт.

Демонстрантите носеха фоейрверки, знамена и транспаранти. Основните символи на протеста са червена мълния, закачалка и чадър.

На транспарантите се четеше "Абортът е мое право", "Аборт без граници", "Право и справедливост" е вирус". Имаше и скандирания "Хей, хей, хей, абортът е ОК". Някои участнички носеха зелени шалчета бандана, които бяха отличителен знак на протестиращите в Аржентина.

Броят на демонстрантите беше по-малък, отколкото по време на първата протестна вълна миналата година, отбелязва ДПА.

Гневът на протестиращите е насочен срещу управляващата консервативна партия "Право и справедливост", за която се смята, че упражнява неправомерно влияние върху конституционния съд. Неговото произнасяне ограничи достъпа до аборт.

Късно вечерта в сряда полското правителство обнародна в Държавен вестник решението на конституционния съд за забрана на абортите. Съдебното решение гласи, че абортите, извършени заради необратими увреждания на плода, са незаконни съгласно конституцията. Прекъсване на бременността се разрешава, само при изнасилване, кръвосмешение или когато животът на майката е застрашен.

Въпреки студеното време, днес протести има и в други градове, сред които Вроцлав, Краков и Гданск.

По официални данни, понастоящем годишно в Полша се правят по-малко от 2000 легални аборти. Феминистки организации обаче смятат, че реалният брой на абортите е около 200 000. Те се извършват нелегално в страната или в чужбина, отбелязва АФП.
БТА