Полска скулптура разгневи Русия
Полска скулптура разгневи Русия / снимка: Gulliver/Getty Images

Млад полски творец незаконно постави в северния град Гданск скулптура, изобразяваща съветски войник, който изнасилва бременна жена, което предизвика остра реакция от Москва, предаде Франс прес.

Посланикът на Русия във Варшава обяви, че е дълбоко шокиран, в изявление, публикувано в сайта на посолството.

Скулптурата в естествен ръст е била инсталирана без разрешение в нощта на събота срещу неделя близо до паметник от комунистическо време, посветен на Червената армия, която е прогонила нацистите от Гданск през 1945 г.

Полицията махна скулптурата няколко часа по-късно.

"Дълбоко съм шокиран от тази проява на студента по изящни изкуства от Гданск, който с псевдоизкуството си оскърби паметта на над 600 000 съветски войници, загинали за свободата и независимостта на Полша", заяви руският посланик Александър Алексеев, цитиран от БТА.

Той определи скулптурата като вулгарна и открито кощунствена и изрази надежда за "подходяща реакция" от страна на полските власти.

Прокуратурата в Гданск си даде срок до четвъртък да прецени дали авторът на скулптурата да бъде съден за "подстрекаване към расова или етническа омраза".

"Това е израз на моите пацифистки възгледи, които са насочени против войната. Това е послание за мир", заяви младият скулптор Йежи Бохдан Шумчик.

"Исках да покажа трагедията на жените и ужасите на войната", добави той и настоя, че инициативата му "не е насочена срещу никого".

Паметниците на Червената армия редовно предизвикват спорове в Полша, където се изтъква, че те символизират не само освобождението от нацистите, но и зависимостта от Москва, която продължи половин век и коства живота на мнозина поляци, отбелязва Франс прес.

Според историци към края на войната съветските войници са извършили масови изнасилвания, но няма статистики за тези престъпления. В Гданск жертви на такива изнасилвания са били главно германски жени, както и депортирани руски и полски
затворнички, посочва АФП.

В Русия това е много деликатна тема. Освободителната роля на Червената армия остава основен елемент на държавната доктрина и въпрос на национална чест. Темата за изстъпленията, извършени от съветски войници в Полша и Германия в края на войната, така и не е била обсъждана в Русия, където остава до голяма степен табу, отбелязва Франс прес.