Полша застрашена от предсрочни избори
Полша застрашена от предсрочни избори / netinfo

Полският премиер Ярослав Качински предупреди, че ще обмисли дали да не състави правителство на малцинството и да свика предсрочни избори, ако коалицията с две малки партии стане твърде неудобна за управлението му, предаде Асошиейтед прес.

"Ако един ден решим, че някои граници са били прекалено разтеглени, ще имаме правителство на малцинството. А когато има правителство на малцинството, човек започва да мисли за избори. От нас зависи кога и как ще стане това. Засега имаме мнозинство", заяви Качински в интервю за в."Жечпосполита".

Полската управляваща коалиция се състои от партията на Качински Право и справедливост, аграрната партия "Самоотбрана" и ултракатолическата Лига на полските семейства.

През последните седмици обаче обвинения за сексскандали разклатиха коалицията и поставиха под съмнение бъдещето й. Мандатът на правителството изтича през 2009 г.

В интервюто Качински допусна теоретично възможността да образува коалиция с основната опозиционна партия Гражданска платформа, но добави, че в такъв случай ще трябва да плати скъпо и прескъпо за такава коалиция.

Двете партии опитаха да образуват коалиция миналата година, но преговорите бяха прекратени заради спорове по разпределението на местата в кабинета.